Ziua europeană a SLT

European Organisation of Speech and Language Therapists (CPLOL)
celebrează
European Day of Speech and Language Therapy

European organisation of Speech and Language Therapists (CPLOL) sărbătorește în fiecare an Ziua europeană terapiei de limbaj și de vorbire (SLT) în data de 6 martie. Scopul acestui eveniment anual este de a spori gradul de conștientizare a tulburărilor de comunicare și de înghițire, precum și importanța rolului terapeuților de limbaj.

Tema pentru anul 2019 este reprezentată de tulburările de spectru autist (TSA). În această zi, terapeuții de limbaj din întreaga Europă se vor reuni pentru a organiza ateliere de lucru, sesiuni de instruire, diseminare de informații și conferințe pentru mediatizarea TSA și pentru a sublinia rolul terapeutului de limbaj în relație cu TSA.

Michèle Kaufmann-Meyer, președintele CPLOL, a declarat: „CPLOL este încântat să sprijine comunitatea SLT în creșterea profilului de lucru cu persoanele cu TSA. Sute de evenimente vor avea loc în întreaga Europă în această zi cu scopul de a evidenția această muncă importantă și diferența pe care terapeuții de limbaj o pot face pentru aceste persoane”.

Autismul sau tulburarea de spectru autist (ASD) este o conditie care se manifestă pe tot parcursul vietii și care poate avea impact asupra tuturor aspectelor vietii ale unui copil sau a unui adult. Este cunoscută sub numele de tulburare de „spectru”, deoarece există o variație largă a tipului și severității simptomelor pe care le manifestă oamenii. Deși fiecare persoană cu TSA este diferită, copiii și adulții cu autism tind să găsească dificil să perceapă lumea ca și ceilalți oameni, întâmpină dificultăți în interacțiunea socială și comunicare și le este greu să înțeleagă propriile sentimente și sentimentele altora. Persoanele cu TSA pot avea dificultăți în înțelegere, vorbire, citire și scriere.

Logopezii și terapeuții de limbaj și de vorbire sunt specializați în evaluarea și gestionarea dificultăților de limbaj, de comunicare și de înghițire. În cadrul unei echipe de profesioniști, terapeuții de limbaj și de vorbire pot contribui la un diagnostic de TSA. Aceștia pot ajuta copiii și adulții cu TSA în a dezvolta abilitățile de comunicare și sociale, pentru o funcționalitate cât mai crescută.

Cu ocazia zilei Europene a SLT, ASTTLR organizează un workshop în data de 9 martie 2019 în cadrul USAMV Cuj.
Mai multe informații puteți găsi AICI

Program_9_martie

Notă
CPLOL (Comité Permanent de Liaison des Orthophonistes / Logopèdes de l’Union Européenne or Standing Liaison Committee of Speech and Language Therapists / Logopedists in the European Union) este organizația umbrelă pentru forumul european al terapeuților de limbaj și de vorbire, care acoperă nu mai puțin de 35 de asociații profesionale din 32 de țări. CPLOL a fost creat în 1988 pentru a oferi un forum de discuții și de colaborare între asociațiile de profil la nivel internațional.
ASTTLR este organizație membră CPLOL înca din 2011, fiind singura asociație din Romania acceptată pe baza profilului ocupațional al celor înscriși, respectiv terapeuți de limbaj.

Aflați mai multe despre CPLOL here:
http://www.cplol.eu

Aflați mai multe despre TSA aici:
https://www.autismspeaks.org/
https://www.autism.org.uk
https://www.asha.org/public/speech/disorders/autism/
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/autism-spectrum-disorders-asd/index.shtml

2 comments so far

  1. Nicu on

    Unde se poate înscrie la acest WorkShop?

    • ralutrifu on

      Nu trebuie sa va inscrieti. Puteti participa la workshop. Taxa este de 50 de lei sau gratuit pentru membri ASTTLR. Daca nu sunteti membru, taxa se achita in contul ASTTLR – Date ASTTLR:CUI 28916696. Cont bancar Ro03 BTRL 0130 1205 E819 63XX, deschis la Banca Transilvania. Va rugam sa aveti la dvs. chitant pentru accesul la workshop sau sa o trimiteti pe adresa asttlrromania@gmail.com.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: